fbpx

Jak pielęgnować i czyścić blaty kuchenne firmy EGGER?

Blaty laminowane firmy EGGER są pokryte wysokiej jakości laminatem. Charakteryzuje je  wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie, wilgoć, wysoką temperaturę, promieniowanie UV. Nie oznacza to jednak, że czynniki te nie wpłyną na blat. Dlatego mimo wszystko możliwie musimy ich unikać.

Posiadają odporną, higieniczną i zwartą powierzchnię. Laminaty firmy EGGER nie wymagają żadnej szczególnej konserwacji, a ich powierzchnie laminowane składają się z papieru impregnowanego żywicą melaminową i są bardzo łatwe w czyszczeniu. Wystarczy dla codziennych zabrudzeń mokra szmatka lub gąbka. Dotyczy to również powierzchni ze strukturą. Zastosowanie środków pielęgnacji jest niepotrzebne i może być szkodliwe. Środki do polerowania i czyszczenia zawierające wosk nie powinny być stosowane, ponieważ mają tendencję do wypełniania struktury laminatów i tworzenia wiążącej brud warstwy.

Powierzchni laminowanej nie powinno się wykorzystywać do krojenia, ponieważ cięcie nożem pozostawia ślady, nawet na powierzchniach o bardzo dużej wytrzymałości. Zawsze lepiej użyć jednak deski do krojenia.

Czyszczenie

Powierzchnie laminatów EGGER najlepiej jak są regularnie czyszczone. W przypadku intensywniejszych zabrudzeń należy zastosować delikatne środki pielęgnacji, ale istotne jest aby nie zawierały żadnych substancji ścierających, które mogłyby blat porysować lub zmienić jego połysk.

W zależności od rodzaju zabrudzenia, począwszy od lekkich i świeżych aż po silne i uporczywe pozostawione przez różne substancje, istotny jest dobór odpowiedniej metody czyszczenia. Oczywiście najłagodniejsza metoda powinna być zastosowana w pierwszej kolejności.

Do zabrudzeń lekkich, świeżych najlepiej użyć ręcznika papierowego, gąbki. Należy pamiętać, aby później wytrzeć powierzchnię blatu kuchennego suchym ręcznikiem papierowym.

Wszelkie zabrudzenia czy rozlane substancje, jak herbata, kawa, wino itp., powinny zostać niezwłocznie wytarte, gdyż po wyschnięciu są trudne do usunięcia.

Powierzchni laminowanej nie należy wykorzystywać, jako materiału podkładowego do krojenia, ponieważ cięcie nożem pozostawia ślady, nawet na powierzchniach o bardzo dużej wytrzymałości.

Należy unikać odstawiania gorących naczyń kuchennych takich jak garnki i patelnie, bezpośrednio z płyt grzewczych lub piekarników na powierzchnie laminatów, ponieważ może to prowadzić do zmatowienia lub uszkodzenia powierzchni. laminowane blaty kuchenne są na ogół dość odporne na działanie wysokich temperatur, ale mimo wszystko nie powinno się odkładać np. gorącej patelni lub garnka. Chcąc uniknąć takiej sytuacji najlepiej posiadać specjalne podkładki, dostępne praktycznie wszędzie.

Wokół wykrojów i połączeń powinno się zawsze należy dokładnie wyczyścić bezzwłocznie, ponieważ później może się to okazać prawie niemożliwe bez zniszczenia blatu. Dłuższe działanie niektórych substancji może prowadzić do zmatowienia powierzchni laminatów.

Norma EN 438-2

Laminaty EGGER kontrolowane są zgodnie z normą EN 438-2 pod kątem spełnienia wszystkich istotnych wymagań jakościowych. Nie należy używać środków ściernych (proszek ścierny lub wełna stalowa) past, wosków, środków do czyszczenia mebli lub wybielaczy, środków czyszczących zawierających stężone kwasy lub stężone sole kwasów np. środków do usuwania kamienia na bazie kwasu mrówkowego lub kwasu aminosiarkowego, środków do udrażniania rur, kwasu solnego, środków do czyszczenia piekarników itd.

Właściwości antybakteryjne

Produkty EGGER impregnowane żywicą melaminową: płyty Eurodekor, laminaty oraz laminaty kompaktowe charakteryzują się szczelną powierzchnią.  Można je bardzo dobrze dezynfekować, a także posiadają właściwości antybakteryjne.