O blatach kompaktowych
Kompakty to warstwowe płyty wysokociśnieniowe uzyskane poprzez sprasowanie wielu warstw papieru z żywicą w warunkach wysokiego ciśnienia i temperatury. Powłoka melaminowa chroni od zewnątrz dodatkowo warstwę laminatu.
Jest to nowy produkt na rynku polskim dostępny u kilku producentów np. Forner, Egger, Getalit. Są bardzo cienkie, bo od 10 mm przez 12 do maksymalnie 18mm. Wpisują się w aktualne trendy. Ich wyjątkowość jest spowodowana przez wytrzymałość fizyczną jaką posiadają. Pierwszy najważniejszy czynnik to odporność na wodę, która jest dużo wyższa niż w standardowym wiórowym blacie kuchennym lub roboczym. Są ponadto odporne na parę wodną unoszącą się np. ze zmywarki. Poza tym często uniemożliwia pozostawienie odcisków palców i odporne na zarysowania. Dlatego jest to rozwiązanie, które idealnie nadaje się wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba wysokiej eksploatacji.
Właściwości fizyczne blatów kompaktowych:
- Wodoodporny
- Właściwości antybakteryjne
- Łatwy w utrzymaniu czystości
- Samonośna
- Odporne na ścieranie
- Łatwe w obróbce
- Odporne na zarysowanie
My sprawdziliśmy, jak to faktycznie jest z tą odpornością wodę. Test polegał na umieszczeniu kawałka blatu kompaktowego w wodzie na określony czas.
Wrzuciliśmy próbki na 24, 48 godzin, tydzień i miesiąc. Efekt? Próbki po teście są dokładnie takie same jak były przed wrzuceniem do wody!