Praca w kuchni jest jakby nie spojrzeć fizyczna: gotowanie, pieczenie, zmywanie naczyń (lub wkładanie do zmywarki), obieranie, krojenie i wiele innych. Dlatego przestrzeń kuchenna powinna być odpowiednio rozplanowana. W tym celu istnieją pewne podstawowe zasady, ale i rozwiązania producentów na akcesoria, które sprawią, że czas spędzony w kuchni może zostać skrócony nawet o 30%.
Pierwsza podstawowa zasada to wysokość blatu od ziemi. Suma wysokości nóżek plus szafki i blatu to zazwyczaj 90+ cm (nóżki najczęściej są regulowane 10-15cm). Jest to optymalna wysokość dla osób średniego wzrostu tylko i wyłącznie (około 170cm). Dlatego warto się zastanowić na jakiej wysokości będziemy swobodnie pracować w wyprostowanej pozycji.
Kolejna sprawa to układ samych przestrzeni pracy. Warto je zgrupować w strefę mycia, przygotowania posiłków, gotowania. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, dlatego każdy projekt warto skonsultować z projektantem lub zaznajomionymi w temacie np. stolarz z doświadczeniem. Odległości od stref powinny być możliwie krótkie, ale jednocześnie muszą dawać swobodę pracy przy samych stanowiskach. Dlatego znowu trzeba potraktować każdy przypadek indywidualnie, w zależności od tego jak pracujemy w kuchni. Jedyne co możemy powiedzieć to, kolejność powinna się układać w swojego rodzaju trójkąt.
Ergonomia, a materiały i elementy akcesoriów meblowych.
Często zapominanym elementem jest materiał, z jakiego jest wykonany blat. Im gładszy i lepszy w czyszczeniu, tym w efekcie łatwiej nam się sprząta. Przykładem efektywniejszego blatu może być kompaktowy zamiast wiórowego klasycznego. Jego budowa pozwoli na szybsze wysprzątanie używając faktycznych środków czyszczących (gdzie przy standardowym należy ich unikać co zostało opisane w artykule Jak pielęgnować blaty Egger).
Kolejnym aspektem są akcesoria meblowe. Jest duża różnica w użytkowaniu mebli z uchwytem lub push to open. To drugie można zrobić nawet kolanem, w efekcie nie musząc się nachylać. Jest oczywiście 3 rozwiązania – elektromechaniczne zawiasy z czujnikiem, ale w kuchni może się to różnie sprawdzać. Warto mimo wszystko znać siebie i swoje upodobania, nie każdy porusza się naturalnie z push to open w efekcie spowalniając swoją pracę. Na szczęście rozwiązań jest więcej niż możemy sobie wyobrażać.
Rozwiązania wysuwane, podział szuflad na poziomy, wysokie szuflady. To wszystko jest dostępne, ale warto to wykorzystać tam gdzie faktycznie jest potrzeba np. w przedziale z suchą żywnością albo z przyprawami. Idealnym miejscem będzie też szuflada lub szafka z patelniami, garnkami. Ponadto ułożenie talerzy rozmiarami na odpowiednich półkach, zamiast jedno na drugim zdecydowanie poprawi komfort zastawiania stołu. Warto po prostu sprawdzić wszystkie dostępne rozwiązania, a u nas znajdziecie ich dużo
Wypełnienie szuflad jest równie istotne. Nie musząc wyciągać wszystkiego, aby dostać się do tej ostatniej rzeczy oszczędzamy dużo czasu w pozycji zgiętej.
Przykładowe rozwiązania wewnątrz szuflad: